Dün, Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, yeni bir yapay zeka sohbet botu tanıttı. Bu gelişme, ABD teknoloji piyasalarında yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir değer kaybına neden oldu. DeepSeek’in geliştirdiği R1 modeli, OpenAI’nin ChatGPT’si gibi mevcut yapay zeka modellerine rakip olarak piyasaya sürüldü ve benzer performansı daha az kaynakla elde etti. Bu durum, ABD’nin yapay zeka alanındaki üstünlüğüne karşı önemli bir hamle olarak yorumlandı.
DeepSeek’in çıkışı, Çin’in ABD’nin ileri teknolojiye erişimdeki kısıtlamalarına rağmen yenilik yapma kapasitesini gösteriyor.Bu gelişmeler, yapay zeka alanındaki rekabetin küresel ölçekte yoğunlaştığını ve ABD ile Çin arasındaki teknolojik yarışın yeni bir boyuta taşındığını göstermektedir.
Peki bu durumda biz ne yapmalıyız?
Bu soruyu yerel ve bölgesel çerçevede iki kelimeyle cevaplamam gerekirse: ”akıllı şehirleşerek”
Neler yapmalı?
Saha, IoT, akan ve gözlemle gelen verilerin toplanarak, yazılım, AI gibi ürünlerle işlenerek vatandaşların yaşam kalitesini artıracak çözümler geliştiren akıllı şehir uygulamalarıyla. Bu uygulamaların entegrasyonlarının yapıldığı sürdürülebilir akıllı şehir politikalarıyla.
Yerel yönetimlerin veri yönetim politikalarını güçlendirerek şeffaf, güvenli ve etik bir veri kullanımı sağlamalı. Açık veri platformlarıyla; vatandaş erişimini kolaylaştıran ve katılımı artıran şeffaflık politikalarıyla.
Veri güvenliği ve mahremiyeti sağlamak için uluslararası standartlara uygun güvenlik politikalarıyla.
Çalışanların ve vatandaşlarının dijital teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için eğitim programları, adil kullanım için kapsayıcı stratejiler geliştirilen dijital okuryazarlık politikalarıyla.
Vatandaşların yerel yönetim süreçlerine daha aktif katılımını sağlamak ve eri bildirim toplamak için vatandaş katılımı teşvik politikalarıyla.
Üniversiteler, teknoloji firmaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklık kurarak teknolojik kapasite artırım politikalarıyla.
Pilot projelerle teknolojinin uygulanabilirliğini test edip, başarılı sonuçlar alındıktan sonra geniş çaplı uygulamalarla.
Dünyadaki gelişmeleri takip edip uluslararası ağlara dahil olarak güncel kalarak.
Yerel dijital dönüşüm ofisleri kurularak, teknolojik projelerle vatandaşları dijital hizmetlere erişimin kolaylaştırıldığı politikalarla.
Özellikle gençler, kadınlar, yaşlılar ve dezavantajlı gruplar için teknoloji odaklı eğitim ve kapsayıcı destek programlarıyla.
Çevre dostu ve sürdürülebilir teknolojiler, Yenilenebilir enerji ve akıllı ulaşım sistemleri gibi projelere yatırım politikalarıyla.
Burada sadece bir kısım ortaya koyduğumuz öneriler ve dahası bize neler yapmamız gerektiği hakkında az da olsa bilgi veriyor. Ancak yerel yönetimlerimizin teknolojik gelişmelere uyum sağlaması ve bunlarla yarışabilmesi için kapsamlı stratejiler geliştirmesi ve izlemesi gerekiyor. Bu süreçte yerel yönetimlere ve bizlere büyük sorumluluk düşüyor.
Kentbilimci / Akıllı Şehirler ve Sürdürülebilir Şehirler Uzmanı
Yerel ve Bölgesel Politikacı